Cum să (nu) plătiți taxe vamale pe AliExpress?

Articole 10. 11. 2021

De la 01.07.21 trebuie să plătim mai mult pentru bunurile comandate din țările din afara UE, deoarece de la această dată intră în vigoare obligația de a plăti TVA pentru toate bunurile comandate din țările terțe. Cu toate acestea, puteți evita în continuare plata taxelor vamale. Aflați cum în continuare.

Începând cu anul 2021, în Uniunea Europeană au intrat în vigoare noi norme în legătură cu plata TVA pentru mărfurile din afara UE. Scutirea pentru „bunuri cu valoare neglijabilă” a fost eliminată, iar de la 1 iulie 2021 va trebui să plătim TVA pentru toate achizițiile din afara UE. Cu toate acestea, cumpărăturile la AliExpress nu se vor schimba, deoarece AliExpress va percepe TVA pentru noi.

TVA în sumarul plății

Compania are parteneri fiscali în UE, datorită cărora poate percepe TVA pentru noi. Desigur, este necesar ca clientul să plătească pentru asta. Articolul TVA (taxa pe valoarea adăugată) apare acum în sumarul plății pe AliExpress. Suma TVA este calculată din prețul mărfii + taxe poștale. Dacă nu plătiți taxe poștale, TVA se calculează numai din prețul mărfii. Pentru majoritatea articolelor, precum electronice, îmbrăcăminte sau obiecte de uz casnic, TVA este de 21%.

Cum să cumpărați fără taxe vamale pe AliExpress?

Chiar și după 1 iulie, coletele în valoare de până la 150 de euro sunt scutite de taxe vamale în România. Deci, dacă comandați ceva mai ieftin, veți evita plata taxelor. În caz contrar, vă așteaptă procesul vamal. Vom explica cum decurge acesta mai jos.

Cumpărături din depozitele intermediare din UE

Dacă AliExpress nu ar percepe TVA în numele clientului, va trebui să o faceți singur în timpul procesului vamal. Este posibil ca, dacă faceți cumpărături în alte magazine online non-europene, situația să fie exact așa. În acest caz, o soluție este să cumpărați bunuri de la depozite intermediare din UE. Vă vom prezenta procedura pe AliExpress, care este similară și pentru alte site-uri web.

1. Livrare în România

Trebuie să setați că doriți să vi se afișeze numai mărfurile din depozitele europene și comenzile să vi se livreze în România. Prin urmare, setați mai întâi România ca țară de livrare.

Imagine

Setați România ca țară de livrare (câmpul Ship to).

2. Căutarea bunurilor

În câmpul de căutare introduceți categoria de bunuri pe care doriți să le achiziționați. Numai după ce căutați produsele, puteți filtra rezultatele în funcție de țara din care doriți să vă fie livrat coletul.

3. Filtrarea bunurilor din depozitele europene

După ce căutați un produs, vi se va afișa o altă bară de instrumente. Setați aici că doriți ca bunurile să vă fie expediate din una dintre țările europene. Nu ezitați să selectați diverse țări din UE. Apoi cumpărați ca de obicei. Dacă nu aveți experiență cu acest site, puteți folosi ghidul nostru despre cum să faceți cumpărături pe AliExpress.

Imagine

Filtrați rezultatele căutării alegând ca produsele să vi se expedieze din țări europene (câmpul Ship from).

Cum se plătesc taxele vamale și TVA?

Dacă comandați bunuri dintr-o țară din afara UE sau dintr-o așa-numită țară terță, va trebui să plătiți TVA. După cum am menționat deja, în cazul magazinului AliExpress, nu trebuie să vă preocupați de achitarea TVA, deoarece compania îl va percepe pentru dvs. Pentru coletele de 150 de euro sau mai mult, este necesar să achitați și taxa vamală.

  • Bunuri cu o valoare de până la 150 de euro - se plătește numai TVA. AliExpress va percepe TVA pentru dvs., dar la alte e-shopuri va trebui să treceți prin formalități vamale. Dacă nu vă permiteți să fiți reprezentat prin poștă sau printr-un alt operator de transport va trebui să depuneți singur o declarație vamală pentru colete de până la 150 de euro (dar nu plătiți taxe vamale, numai TVA neplătit de magazinul electronic).
  • Mărfurile de la 150 € vor trebui să treacă prin proceduri vamale standard. Pe lângă TVA (dacă nu a fost deja plătit de către vânzător), se achită și taxa vamală. În acest caz va trebui să treceți printr-un proces vamal complet, unde la fel puteți fi reprezentat în nume propriu sau de un operator de transport.

Am explicat deja modul în care are loc procesul vamal în articolul despre Plata vamală și TVA pe AliExpress. ATENȚIE: De la 01.07.21, valorile limită menționate în articol nu se mai aplică, însă procesul vamal este același.

Nu uitați de cashback

Plănuiți să faceți cumpărături pe AliExpress? Atunci nu uitați să începeți achiziția redirecționându-vă în e-shop de pe Tipli, pentru ca să nu rămâneți fără recompense. Pentru achiziția dvs. pe AliExpress vă vom recompensa cu până la 5% cashback. În plus, pe Tipli veți găsi o mulțime de cupoane de reducere și oferte aplicabile la cumpărăturile pe AliExpress. În fiecare an, cele mai multe oportunități de a economisi sunt la cumpărăturile de Black Friday și ziua de naștere a portalului, cunoscută sub numele de AliExpress Day.


Articole recomandate

Magazine similare

AliExpress, PandaHall, Banggood, GearBest, Wish

Doriți să pierdeți recompensă de până la 15 % din orice cumpărătură pe internet?

Trebuie doar să vă înregistrați gratuit și astfel nu o să mai ratați nicio recompensă.

Chiar acum vă oferim în plus 30 lei pentru cumpărăturile dvs. La fiecare recompensă pentru cumpărături veți primi un bonus suplimentar cu aceeași sumă. În total, puteți obține din recompensele bonus până la 30 lei.

- sau -
Înregistrându-vă sunteți de acord cu condițiile de utilizare și cu prelucrarea datelor cu caracter personal.
Aveți deja cont? Conectați-vă